Kaži glasno NE za MHE, protest 27. januara u Beogradu

49721754_10217292273766416_581496618637852672_nProtest “Kaži glasno NE za MHE”, u organizaciji inicijative Odbranimo reke Stare planine, zakazan je za nedelju 27. januar sa početkom u 13 časova. Studentski trg biće lokacija najvećeg ekološkog protesta u istoriji Srbije, kako je napisano na flajerima koji pozivaju na protest. Prisutnima će se obratiti više govornika/ca, a nakon toga planirana je protestna šetnja, koja će se završiti ispred Vlade Republike Srbije. Jedini zahtev protesta je momentalno zaustavljanje izgradnje svih derivacionih mini hidroelektrana u Srbiji.

Aktivisti i aktiviskinje mreže Pravo na vodu i drugih organizacija koje podržavaju protest, prethodnih dana na ulicama su pozivali građane i građanke da dođu na protest i priključe se borbi protiv MHE, ali i za kvalitetnu i dostupnu vodu za sve bez obzira na imovinski status. Protest su javno podržle mnoge ekološke i aktivističke organizacije iz regiona i Evrope, kao i pojedinci i pojedinke.

Problem derivacionih malih hidroelektrana eskalirao je tokom 2018. godine, kada je i dospeo u širu javnost i medije zahvaljujući odlučnoj borbi lokalnih zajednica, da ne dozvole izgradnju malih hidroelektrana na svojim rekama. U Srbiji je planirana izgradnja preko 800 malih hidroelektrana, od čega znatan broj u zaštićenim prirodnim predelima, koje bi obezbedile između 2-3% ukupne električne energije. Dobijanje energije iz derivacionih malih hidroelektrana izuzetno je štetno po prirodne ekosisteme, dok lokalno stanovništvo ostaje bez vode, pošto se reka zarad dobijanja energije premešta u 3-5 km dugačku cev. Profit od povlašćene cene električne energije odlazi privatnim investitorima, dok cenu plaćaju svi građani preko računa za struju, jer je energija iz malih hidroelektrana prepoznata kao “zelena” i “obnovljiva”.

Tokom 2018. u zajedničkom pismu ministru zaštite životne sredine svoje neslaganje sa MHE projektima iskazali su i dekani Šumarskog fakulteta, Biološkog fakulteta, Geografskog fakulteta i Rudarsko-geološkog fakulteta. Dekan Šumarskog fakulteta, Ratko Ristić najavljen je kao jedan od govornika na protestu.