gallery Jezero Urmia: od izvora života do slane pustinje

Jezero Urmia je slano jezero u severnom Iranu. U najvećem obimu, bilo je šesto najveće slano jezero na Zemlji, površine oko 5.200 km2, dužine 140 km, širine 55 km, i maksimalne dubine od 16 m. Jezero se smanjilo na 10% od svoje nekadašnje veličine zbog izgradnje brana na njegovim pritokama i velikoj eksploataiji vode za poljoprivredu. Salinitet se posebno povećao u polovini jezera severno od mosta na jezeru Urmia. Dok je boja vode od zelenih nijansi postala crvena zbog pojave mikrorganizama usled povećanja salaniteta. Jezero Urmia, zajedno sa otprilike 102 ostrva, zaštićeno je kao nacionalni park, ali uprkos tome nestaje.

Izgledi da bi jezero Urmija moglo presušiti u potpunosti su izazvali proteste u Iranu i inostranstvu. 5. maja 2016. godine, Leonardo Di Caprio je na svojoj Instagram strani objavio fotografiju “oronulog brodskog pristaništa na suvom delu jezera Urmia” u kojoj piše: “Nekada je to bilo najveće slano jezero na Bliskom istoku, ali sada sadrži pet procenat količine vode koju je pre dve decenije imalo, zbog klimatskih promena, izgradnje brane i smanjenja padavina. “

Flamingosi, bele čaplje i druge ptice močvarice nekada su uživale su u škampima sa ovog jezera, a odmarališta su ugošćavala brojne turiste koji su verovali da kupanje u slanoj vodi poboljšava zdravlje. Ali nakon što se godinama postepeno povlači, vodeno masa se prošle godine spustilo na samo 10% od maksimuma. Poput Aralskog mora, poznatijeg slanog jezera u Srednjoj Aziji, jezero Urmia razotkriva slanu pustinju koja stvara štetnu prašinu, ugrožavajući useve i ljude. Divljina nestaje, kao i turizam a lokalno stanovništvo se preorjentisalo na sakupljanje soli. Iran planira da u narednoj deceniji potroši oko 6 milijardi dolara na oživljavanje Urmije, što će biti najveći ekološki projekta u zemlji.

1

23

9

45678

P. M.

Foto: https://www.flickr.com – Ninara