Petkom za budućnost – učenici organizuju klimatski protest u Beogradu

56157744_2246175188772206_7471478941518135296_nKlimatski protesti koje svakog petka organizuju učenici i učenice širom Evrope, po prvi put biće organizovani i u Beogradu. U petak od 16h u Pionirskom parku, mladi će se okupiti sa željom da dignu glas protiv klimatskih promena. Prenosimo njihov proglas.

Planeta Zemlja je u krizi. Mi ćemo se suočiti sa ekološkom katastrofom i klimatskim slomom u vrlo bliskoj budućnosti ako oni koji odlučuju ne reaguju hitno i radikalno promene našu putanju. Naučnici već godinama daju sve ozbiljnija upozorenja o stanju naše planete, a hitnost i ozbiljnost njihove poruke u poslednje vreme eskaliraju. Jasno je: akcija je neophodna sada!

Obrazovanje je ključno za mlade? Postavlja se pitanje zašto ići u školu i obrazovati se za budućnost, ako je neće biti? Ako se ne preduzme nešto odmah, budućnosti na planeti nema!

Mi smo mladi ove zemlje i mi pozivamo akciju. Pridružujemo se svetskom pokretu mladih koji su izašli na ulice, motivisani željom za promenama.

Naši zahtevi su:

Želimo činjenice! Mi danas nemamo informacije o stanju naše životne sredine. Svedoci smo zagađenja vazduha, vode i zemljišta ali ne znamo koliko je stanje zaista loše i na koji način ćemo poboljšati situaciju.

Zahtevamo hitnu klimatsku akciju! Želimo da Srbija donese plan za borbu protiv klimatskih promena koja će sadržati mere smanjenja emisija štetnih gasova, plan pošumljavanja i druge, nephodne mere.

Tražimo uvođenje ekološkog obrazovanja na svim nivoima obrazovanja! Naše neznanje nas je dovelo do ovde a obrazovanje nas ne sprema za budućnost. Generacije koje dolaze moraju imati znanja o životnoj sredini i veštine da je očuvaju.

Zato ćemo se okupiti u petak, 05. aprila 2019. godine i poslati poruku – REAGUJTE ODMAH!

#FridaysForFuture je pokret koji je počeo u avgustu 2018. godine, nakon što je 15-godišnja Greta Thunberg sedela pred švedskim parlamentom svakog petka tokom tri nedelje, kako bi protestvovala protiv nedostatka akcije u vezi sa klimatskom krizom. Ona je objavila ono što je radila na Instagramu i Tvitteru i akcija je ubrzo postala viralna. Dana 8. septembra, Greta je odlučila da nastavi štrajk svakog petka sve dok švedske vlasti ne obezbede siguran plan da se temperatura zadrži ispod 2 stepena C, u skladu sa Pariskim sporazumom. Hashagovi #FridaysForFuture i #Climatestrike su se proširili i mnogi školarci, studenti i odrasli su počeli da protestuju ispred svojih parlamenata i lokalnih gradskih veća širom sveta.

56509926_2246175262105532_5987719769707511808_n

Fotografije: Petkom za budućnost – facebook