Klimatski štrajk – Mladi zahtevaju promene!

IMG_20190913_130058_187U petak, 20.09.2019. od 17h kod Terazijske česme mladi, ali i svi oni koje žele da podrže mlade u borbi protiv klimatskih promena okupiće se kako bi održali protestnu šetnju. Ovaj skup posebno je posvećen zelenilu u gradovima, i važnosti umanjenja posledica klimatskih promena korišćenjem zelene infrastrukture.

Protestni marš organizuju Petkom za budućnost Srbija u saradnji sa Zelenom omladinom Srbije, a deo je globalnog klimatskog protesta koji će 20. septembra biti organizovan u preko 100 gradova širom sveta.

#FridaysForFuture je pokret koji je počeo u avgustu 2018. godine, nakon što je 15-godišnja Greta Thunberg sedela ipred švedskim parlamentom svakog petka tokom tri nedelje, kako bi protestvovala protiv nedostatka akcije u vezi sa klimatskom krizom. Ona je objavila ono što je radila na Instagramu i Tvitteru i akcija je ubrzo postala viralna. Dana 8. septembra, Greta je odlučila da nastavi štrajk svakog petka sve dok švedske vlasti ne obezbede siguran plan da se temperatura zadrži ispod 2 stepena C, u skladu sa Pariskim sporazumom. Hashagovi #FridaysForFuture i #Climatestrike su se proširili i mnogi školarci, studenti i odrasli su počeli da protestuju ispred svojih parlamenata i lokalnih gradskih veća širom sveta.

U najavi protestnog marša navodi se:

“Mi smo mladi ove zemlje i mi pozivamo na akciju. Pridružujemo se svetskom pokretu mladih koji su izašli na ulice, motivisani željom za promenama. U svetu, posledice klimatskih promena postaju vidljivije iz godine u godinu, ali svedočimo i problemima u Srbiji – velike poplave poslednjih godina, eksploatacija reka zarad profita s jedne i nedostatak pijaće vode u delovima zemlje s druge strane, uništavanje zelene infrastrukture u gradovima što direktno utiče na mikroklimu, neodrživo upravljanje otpadom.”

Pod parolom “OTRGNI SE i dođi. Mladi menjaju svet na bolje. Budi deo te promene.” Mladi zahtevaju:

– Činjenice o stanju životne sredine u Srbiji. Nedostatak informacija onemogućava da se u potpunosti sagleda problem zagađenja vazduha, vode i zemljišta ali da se primene afirmativne mere.

– Zahteva se hitna klimatska akcija. Da Srbija donese plan za borbu protiv klimatskih promena koja će sadržati mere smanjenja emisija štetnih gasova, plan pošumljavanja i druge, nephodne mere.

– Uvođenje ekološkog obrazovanja na svim nivoima obrazovanja! Da bi generacije koje dolaze imale znanja o životnoj sredini i veštine da je očuvaju.

P.M.

Fotografija: Predrag Momčilović