Konferencija „Preko vode do slobode“

PNV-konf-cover-678x381Mreža „Pravo na vodu“ organizuje konferenciju „Preko vode do slobode“ 13. i 14. decembra 2019. u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

“Voda je život. Ovu je rečenica koju svi razumemo i čini nam se da se takav stav podrazumeva.

Ipak, gotovo 700.000 ljudi u Vojvodini sa svojih česmi koristi vodu koja nije dozvoljena za piće zbog visokog nivoa arsena. Takođe, ispitivanja koja vrši Institut za javno zdravlje Srbije “Batut” pokazuju da čak 40% gradskih vodovoda snabdeva stanovništvo neispravnom vodom. U beogradskom regionu ovaj procenat je još veći, dok u Vojvodini tek 20% kontrolisanih vodovoda snabdeva građane ispravnom vodom.

Kao da već nije dovoljno to što nam vodovodi ne dostavljaju kvalitetnu vodu, na glavu su nam se sručile i derivacione mini hidro elektrane. Pod izgovorom da se radi o obnovljivim izvorima energije, država efektivno subvencioniše izgradnju MHE prelivajući u privatne džepove novac kojim plaćamo struju. Ali nije samo stvar u novcu. Čitav projekat dramatično je ugrozio tokove planinskih reka i živi svet u njima. Stavljajući reke u cevi investitori su nesavesnim delovanjem doveli do isušivanja rečnih korita. Ukoliko bude izgrađeno svih 850 MHE lako je ustanoviti do koje mere će naše reke, životna sredina, a posledično i snabdevanje vodom biti ugorženi.” navode organizatori/ke konferencije.

Na konferenciji “Preko vode do slobode” će se otvoriti prostor za zajedničko promišljanje strategija o upravljanju vodnim resursima. O ovom životnom pitanju razgovaraće se sa aktivistima i aktivistkinjama, stručnjacima i političkim akterima.

Detaljan program konferencije možete pronaći ovde.

Pravo na vodu je mreža koja okuplja organizacije i pojedince ujedinjene u borbi za pristup vodi. Mreža se zalaže da apsolutno svaki čovek mora imati pristup dovoljnoj količini kvalitetne vode kako bi zadovoljio svoje životne potrebe. Da bi se ovo ostvarilo, neophodno je direktnije uključivanje stanovništva i lokalnih zajednica u procese odlučivanja o ovom resursu.