Tikkun olam i snaga svakodnevnog aktivizma

Ovog decembra, Zelena omladina Srbije je imala priliku učestvovala na radionici Jevrejskog omladinskog kluba pod imenom Tikkun Olam. Samo ime ukazuje na temu radionice onima koji su poznati sa ovim hebrejskim izrazom i konceptom; Tikkun Olam u bukvalnom prevodu znači „popravljanje sveta“.

Ovo je koncept koji govori o različitim načinima preduzimanja akcije koji bi trebalo da rezultuju poboljšanjem društva i sveta u kome živimo. Mada potiče iz rane rabinističke literature, ovaj koncept je dana prevazišao same religijske ideje i često se koristi u okviru jevrejske zajednice da bi se ukazalo na društveno aktiviranje, pomaganje drugima i rešavanje savremenih problema. Vođeni ovom idejom, Jevrejski omladinski klub je kontaktirao nekoliko omladinskih pokreta (uključujući i one koji nisu konkretno deo jevrejske zajednice) da se spoje i diskutuju na temu kako pokrenuti i učiniti promenu. Pored organizacija kao što su Haver Srbija, Omladinski radio i portal Klik FM, Da se zna, i sl, JOK je pozvao i Zelenu omladinu da se pridruži ovom druženju.

Događaj je za početak svima mnogo bliže približio termin tikkun olam i podstakao sve prisutne da razmisle o načinima na koje se možemo aktivirati više u svom okruženju i zajednicama. Diskutovane su ideje kreiranja različitih kampanja za promenu, te na koji način možemo u njih uključiti i ljude oko nas. Dosta vremena su prisutni proveli diskutujući na temu šta je to zapravo ključno kod pomaganja i aktiviranja, koji su neki od koncepata na kojima bi naše zajednice trebalo više da rade, te kako možemo poboljšati sve nivoe aktivizma, a ponajviše edukaciju. Možda i najinteresantniji deo večeri su bile diskusije o sitnim i svakodnevnim načinima na koje pripadnici društva mogu doneti promenu, čak i bez konkretnog povezivanja sa određenom organizacijom ili udruženjem.

Jedna od tema koja je pokrenuta je bilo očuvanje okoline i ekologija, teme koja je jako bitna kako za Zelenu omladinu Srbije tako i za Jevrejski omladinski klub. ZOS je ovde mogao da ukaže na probleme koji se ističu u današnjem srpskom društvu, naročito nedostatak kvalitetnih procesa recikliranja smeća. Usled ovoga, istaknuto je da u svakodnevnom životu svako treba da uloži vreme da manje proizvodi smeće na taj način pomaže očuvanju okoline. Ovo trebaju biti različite navike, poput upotrebe održivih cegera, a ne papirnih kesa, do biranja proizvoda koji manje ostavljaju otpadaka za sobom. Zelena omladina, Haver Srbija i Jevrejski omladinski klub su takođe razmenili brojne ideje o budućim akcijama vezanim za zeleno-leve politike i načine na koji sve tri organizacije mogu da sarađuju zajedno. Uz sva ova korisna znanja i stvaranje kontakata, celokupni utisak je upotpunjen divnim društvom, otvorenim ljudima i pozitivnom energijom.

Pisala: Anja Zlatović